Oferte Culturale

Anul 2019

Așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm pe toți la tradiționalul eveniment de înmormântare ai carnavalului pe 3 martie 2019 în curtea Conacului Benedek din Gheorgheni. Parada va începe la ora 11:30 în fața Bisericii Romano-Catolice Sf. Nicolae.
Duminică, 10 martie 2019 va avea loc al XVIII-lea Degustare tradițională de hrană pentru soldați  în Gheorgheni. Ca și în anii precedenți, la 11:30, vizitatorii pleacă din piața din fața Bisericii Sf. Nicolae, în curtea Conacului Benedek. Toată lumea este binevenită!
Începând cu 11 aprilie, anul acesta, Asociația Gránátalma și Fundația Ethnographia Gyergyóiensis își va continua cursurile tradiționale de vopsire a ouălor. Ocupațiile care se desfășoară în perioada 18 aprilie – Joia Mare sunt supuse programării prealabile, la nr. de telefon 0745-528.674. Organizatorii așteaptă toți cei interesați!

Anul 2018

Așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm pe toți duminică, 11 februarie 2018, la deja tradiționala înmormântare ai  carnavalalului. La fel ca anul trecut, parada începe din nou la ora 11:30, în piața din fața Bisericii Sf. Nicolae.
Toți cei interesați sunt bineveniți pe 11 martie 2018, la a  XVII lea Degustare de hrană militară și inaugurarea Conacului Benedek. Cei interesați sunt bineveniți în piața din fața Bisericii Sf. Nicolae, la ora 11:30, pentru a merge împreună în curtea Conacului Benedek.
Toți cei interesați sunt bineveniți la orele de vopsire a ouălor la Conacul Benedek. Programul în Săptămâna Mare este de luni până joi, între orele 9:00 și 17:00. Grupurile mai mari sunt acceptate doar prin programare la numărul de telefon 0745-528.674.

Anul 2017

Jocul de dramaturgie al înmormântării carnavalului a fost reînviată prima dată în Gheorgheni, acum 25 de ani. Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm pe toți la deja tradiționalul Înmormântarea a  carnavalului, duminică, 26 februarie 2017.  Parada începe la ora 11:30 din piața din fața Bisericii Sf. Nicolae.
Așteptăm cu nerăbdare să primim toate părțile interesate în data de 12 martie 2017 în curtea Conacului Benedek la al XVI-lea degustare de hrană pentru soldați. Adunarea va fi la ora 11:30 în fața Bisericii Sf. Nicolae, de unde vizitatorii vor merge în curtea Conacului Benedek.

Anul 2016

După câteva luni de muncă, conacul Benedek din Gheorgheni își va redeschide porțile. Așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm pe toți la deschiderea oficială din 27 iunie 2016 începând cu ora 12.
 

Pe lângă găzduirea de evenimente culturale precum "Înmormântarea Fărșangului", Program de Încondeiere şi Vopsire a Ouălelor de Paşti, "Zilele Culturii Maghiare", expoziții populare, Conacul Benedek găzduieşte și o valoroasă colecție de ţesături populare. Este scos în evidenţă simbolica cromaticii portului popular şi textilele din interioarele ţărăneşti. La fel se arată complexitatea ţesăturilor, precum şi bogăţia variantelor. Este o posibilitate unică de a cunoaşte desenele de compoziţie şi ţesutul propriu zis. Ţesăturile sunt expuse în ordinea complexităţii lor, pentru a pricepe istoricul ţesutului. O altă parte a ţesăturilor sunt prezentate în funcţia pe care o aveau pe vremuri în viaţa ţărănesască, ca de exemplu patul făcut, masa aşternută, războiul, etc. Nu în ultimul rând, colecția realizată din modele de traforaje din lemn, utilizate în arhitectura populară locală constituie un element important în tradiția istoriei secuilor. Cele circa 1200 de modele conţin traforaje de scânduri de pe garduri, cerdace (târnaţe), faţadele caselor ţărăneşti. Metoda de prezentare corespunde şi cerinţelor antropologiei culturale.

Totodată, fundația colaborează cu numeroase ONG uri din micro-regiune și instituții culturale (Centrul Cultural Gheorgheni, Muzeul Tarisznyas Marton), fiind relevantă relația acestuia și cu Asociația Turistică, Pro Gheorgheni.