Kulturális kínálat

A farsangtemetés, a tojásírás, a Magyar Kultúra Napja, valamint számos néprajzi kiállítás mellett a Benedek-kúria ad otthont  a népi szőtteseket bemutató, igen értékes gyűjteménynek is. A népviselet jelképhasználata és színvilága mellett a hagyományos háztartásban fellelhető szőttesek, anyagok is megtekinthetők. Nemcsak ezek komplexitására, de sokszínűségére is bizonyíték e gyűjtemény, melynek megtekintése egyedi lehetőség a szőttesek nyersanyagainak megismerésre is. A darabokat a történeti és az öltéstechnikabeli komplexitás sorrendiségében érdemes megfigyelni. Számos darabot a használat helyén, funkciója szerint mutat be a kiállítás, így a vetett ágyon, terített asztalon, stb.
Hasonló jelentőséggel bír a deszkakivágásokat bemutató gyűjtemény is, amely a népi építészetben használt helyi és környékbeli motívumokat mutatja be. A közel 1200 minta kerítéseken, tornácokon, hagyományos parasztházak homlokzatán fellelhető deszkakivágásokat tartalmaz. Bemutatása a kulturális antropológia ismérvei szerint történik.
Az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvány ugyanakkor a kistérség számos civil szervezetével működik együtt, így a helyi Művelődési Központtal, a Tarisznyás Márton Múzeummal, valamint a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesülettel is.