Kulturális kínálat

2019

Szeretettel várunk mindenkit 2019. március 3-án, a gyergyószentmiklósi Benedek-kúria udvarán tartandó hagyományos farsangtemető rendezvényre. A helyszínre a nagymisét követően, 11:30-kor indul a felvonulás a Szent Miklós római katolikus templomtól. 
2019. március 10-én, vasárnap, XVIII. alkalommal kerül sor Gyergyószentmiklóson a hagyományos katonaeledel-kóstolóra. Ahogy a korábbi években, úgy idén is 11:30-kor, a Szent Miklós előtti térről indulnak az érdeklődők a Népművészeti Alkotóház udvarára. Mindenkit sok szeretettel várunk!
Április 11-től kezdődően, idén is megtartja hagyományos tojásíró foglalkozásait a Gránátalma Egyesület, valamint az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány. Az április 18-ig, nagycsütörtökig tartó foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges, amelyre a 0745-528.674-es telefonszámon van lehetőség. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

2018

Sok szeretettel várunk mindenkit 2018. február 11-én, vasárnap, a már hagyományos farsangtemető ceremóniára. Csakúgy, mint tavaly, a felvonulás ezúttal is a Szent Miklós templom előtti térről indul 11:30-kor. 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2018. március 11-én, a XVII. Katonaeledel-kóstolóra, valamint a Benedek-kúria avatóünnepségére. Az érdeklődőket 11:30-kor várjuk a Szent Miklós templom előtti térre, hogy együtt vonuljunk a Népművészeti Alkotóház udvarára. 
Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a gyergyószentmiklósi Népművészeti Alkotóházban tartandó tojásíró foglalkozásokra. A programot nagyhéten, hétfőtől csütörtökig, naponta 9-17 óra között tartják. Nagyobb csoportokat csak előzetes jelentkezéssel fogadnak a szervezők, időpontot egyeztetni a 0745-528.674-es telefonszámon lehet. 

2017

Gyergyószentmiklóson, 25 évvel ezelőtt elevenítették fel először a farsangtemetés dramaturgiai játékát. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2017. február 26-án, vasárnap, a már hagyományos farsangtemető rendezvényre. A felvonulás 11:30-kor indul a Szent Miklós templom előtti térről. 
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2017. március 12-én, a Népművészeti Alkotóház udvarán tartandó XVI. Katonaeledel-kóstolóra. A gyülekezés 11:30-kor lesz a Szent Miklós templom előtt, ahonnan az érdeklődők a Népművészeti Alkotóház udvarára vonulnak. 

2016

A többhónapos munkálatokat követően, újra megnyitja kapuit a gyergyószentmiklósi Benedek-kúria. Sok szeretettel várunk mindenkit a 2016. június 27-én, 12 órától tartandó hivatalos megnyitóra.

A farsangtemetés, a tojásírás, a Magyar Kultúra Napja, valamint számos néprajzi kiállítás mellett a Benedek-kúria ad otthont  a népi szőtteseket bemutató, igen értékes gyűjteménynek is. A népviselet jelképhasználata és színvilága mellett a hagyományos háztartásban fellelhető szőttesek, anyagok is megtekinthetők. Nemcsak ezek komplexitására, de sokszínűségére is bizonyíték e gyűjtemény, melynek megtekintése egyedi lehetőség a szőttesek nyersanyagainak megismerésre is. A darabokat a történeti és az öltéstechnikabeli komplexitás sorrendiségében érdemes megfigyelni. Számos darabot a használat helyén, funkciója szerint mutat be a kiállítás, így a vetett ágyon, terített asztalon, stb.

Hasonló jelentőséggel bír a deszkakivágásokat bemutató gyűjtemény is, amely a népi építészetben használt helyi és környékbeli motívumokat mutatja be. A közel 1200 minta kerítéseken, tornácokon, hagyományos parasztházak homlokzatán fellelhető deszkakivágásokat tartalmaz. Bemutatása a kulturális antropológia ismérvei szerint történik.
Az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvány ugyanakkor a kistérség számos civil szervezetével működik együtt, így a helyi Művelődési Központtal, a Tarisznyás Márton Múzeummal, valamint a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesülettel is.