A gyergyószentmiklósi Benedek-kúria megőrzése és revitalizációja - Zajlik a felújítás

SAJTÓKÖZLEMÉNY
„A gyergyószentmiklósi Benedek-kúria megőrzése és revitalizációja
- Zajlik a felújítás -

 
A B. kategóriás műemlékként számon tartott gyergyószentmiklósi Benedek-kúria épüetében a kivitelező Hurom Buda Kft. a felújítási-restaurálási munkálatokon dolgozik. Az elmúlt hetekben a munkálatok öt problematika köré csoportosultak.
Megtörtént a fa lécezésre felvitt vakolat megerősítése mechanikai és kémiai eszközökkel a keleti homlokzaton. A régi, agyagos típusú, jelentősen megrongálódott szigetelőanyagot eltávolították a padlástérből mintegy 170 m2 felületen. A továbbiakban a korhadásnak indult elemek cseréje kell hogy megtörténjen. A beltérben azon elemek eltávolításán dolgoznak, amelyek nem képezik részét a történelmi szerkezetnek – három helyiségben a födémgerendák és a padló kibontása történt meg, valamint egy utólag épület válaszfal és egy kémény is elbontásra került. A pincében a téglaboltozat javítása zajlik, jelenleg a nedvesség által megrongálódott elemek cseréje van folyamatban. Az itt összegyűlt vizet pompa távolítja el. A tervek szerint az idei évben a tetőszerkezet cseréjére is sor kerül.
A projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg a PA16/RO12 Kulturális és természeti örökség megőrzése és revitalizációja – Kis értékű támogatások keretprogramban.